M0 sa na severe rozširuje, ale okruh sa uzavrie až okolo 2020

Népszabadság Online 10.7.2008


Diaľničný okruh M0 sa na jeseň rozšíri o 3.4 kilometra: neúplný obchvat doplní na severe Megyerský most a k nemu vedúca dvakrát-dvojpruhová rýchlostná cesta, ktorú do uvedú do prevádzky 1. októbra na základe provizórneho povolenia k prevádzke. Na menší most medzi obcami Szigetmonostor a Szentendre, ktorý je súčasťou investície, bude ale treba počkať, pretože ani jeho presná lokalizácia dodnes nie je známa.


V IV. obvode hlavného mesta sa chystajú štyri novinky: Vácka cesta (Váci út) sa rozšíri na 2+2 pruhy medzi ulicami Fóti a Szilas-patak, obnoví sa povrch medzi ulicami Megyeri a Fóti. Postaví sa Szilágyiho ulica od ulice Fóti po Gergely, a Gergely út dostane tiež nový koberec.


Očakáva sa, že po odovzdaní mostu Megyeri híd sa zníži dopravné zaťaženie na Arpádovom moste o 30 tisíc áut. Na tento most medzi Óbudou a Váckou cestou sa však presunie nová záťaž po dobu rekonštrukcie mosta Margit híd a preto na ňom intenzity pravdepodobne neklesnú. Po novom moste M0 bude podľa očakávania jazdiť 58 tisíc áut, no počas uzávierky mosta Margit híd bude toto číslo vyššie.


Rozvoj severnej časti obchvatu M0 nekončí odovzdaním mosta Megyeri híd: už prebieha posudzovanie dopadu na životné prostredie pre úsek rýchlostnej cesty medzi cestami číslo 10 a 11. Ak sa posudzovanie právoplatne ukončí koncom budúceho roka, v druhom štvrťroku 2010 bude môcť byť vydané stavebné povolenie. Výstavba úseku vrátane tunela s dĺžkou 5.5 km bude môcť byť zahájená na začiatku roku 2012 a uvedenie do prevádzky je prisľúbené na jesen 2014. Rýchlostná cesta medzi cestou 10 a autostrádou M1, ktorou sa diaľničný obchvat úplne uzavrie, NIF (Národná spoločnosť pre infraštruktúru) začína štúdiou zhotoviteľnosti práve teraz. Uvedenie do prevádzky možno očakávať po roku 2020.


Toľko preklad článku z Népszabadság. Čo sa dá dočítať medzi riadkami je pre slovenského motoristu, užívateľa ciest a diaľnic nemenej zaujímavé. Máme tu úplne protislovenský prístup a hneď v niekoľkých ohľadoch.


Protislovenské je trasovanie i priority. V našej krpatej karpatskej džamahírii sa stavia dlhšia trasa bližšie naokolo tak, aby výstavba pohltila všetky prostriedky do poslednej omrvinky a aby už neostalo na diaľnicu na rovine, hoci ide o hlavný ťah. Aj Maďari si mohli začať stavať diaľničný obchvat v tuneloch popod budínske kopce, lebo je to drahšie a pospája veľa sociálistických sídlisk a obslúži územie v krpatých budínskych "horách". A dokonca by to bola kratšia spojka medzi diaľnicami M1 a M3. Lenže tí Maďari sú tak protislovenskí, že to stavajú na dlhšej trase, lebo je lacnejšia.


Protislovenské je aj to, že o veci spolurozhodujú kadejakí pobehaji zo samosprávy a tretieho sektora, namiesto aby ich cestári a stavebné spoločnosti chytili pod krkom a vydieraním im vnútili nejakú variantu, čo si na ministerstve pretlačili stavbárske kartely. Niečo také by sa u nás veru nemohlo stať. Taký chaos, keď sa diskutuje s odkundesmi a nik sa im nevyhráža a nevydiera.


A protislovenská je aj objektivita, keď sa otvorene povie, že ak niečo bude trvať 3-5 roky na naplánovanie a 2 roky na postavenie, tak to nebude hotové do konca roka 2006, ani do konca roka 2010. To by sa u nás tiež nemohlo stať, taká pravdovravnosť.


Nasleduje originál článku. Pre záujemcov pár ďalších linkov na informácie o budapeštianskom diaľničnom obchvate M0:
http://www.m0.hu
http://www.nif.hu
http://www.autopalya.hu


www.nol.hu/budapest/cikk/498449


Északon bővül, de csak 2020-ra zárul az M0-s

Népszabadság • Munkatársunktól • 2008. július 10.


Ősszel 3,4 kilométerrel bővül az M0-s: a fővárost elkerülő csonka körgyűrűt északon teljessé tevő Megyeri hidat és a hozzá vezető kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi utat október elején ideiglenes engedéllyel forgalomba helyezik. A beruházáshoz kapcsolódó, Szigetmonostort Szentendrével összekötő kisebb hídra egyelőre várni kell, megépítéséhez ugyanis még nem jelölték ki a helyet.


A főváros IV. kerületében viszont négy fejlesztés is elkészül: kétszer két forgalmi sávosra bővítik a Fóti út és Szilas-patak között a Váci utat, amelynek burkolatát a Megyeri út, illetve a Fóti út között felújítják. Kiépül a Szilágyi út a Fóti úttól a Görgey útig, az utóbbi ráadásul új burkolatot is kap.


Az 1860 méter hosszú Megyeri híd átadása a várakozások szerint mintegy 30 ezer gépkocsival csökkenti majd az Árpád híd forgalmát. Az Óbudát a Váci úttal összekötő hídra azonban újabb forgalom terelődik a Margit híd felújításának idejére, így a zsúfoltság nem csökken. Az M0-s északi hídját naponta várhatóan 58 ezer jármű használja majd, de a Margit híd lezárása idején a forgalom ennél valamivel nagyobb lesz.


Az M0-s északi szektorának fejlesztése a Megyeri híd átadásával nem zárul le: az autóút 10-es és 11-es utat összekötő szakaszának környezetvédelmi engedélyeztetése folyamatban van. Ha az eljárás az év végére jogerősen lezárul, az építési engedély 2010 második negyedévére születhet meg. Az öt és fél kilométernyi alagutat is magában foglaló útszakasz építése 2012 elején megkezdődhet, forgalomba helyezését 2014 őszére ígérik. Az M0-st nyugatról bezáró, a 10-es utat az M1-es autópályával összekötő autóút megvalósíthatósági tanulmányának készítését az idén kezdi meg a NIF. Forgalomba helyezése 2020 után várható.