Predsa len neodpláva 70 - miliardová diaľničná pomoc ?

06-03-2007

Je znovu šanca, aby sa východný sektor M0 dokončil do konca roka 2007. Kvôli problémom so stavebným povolením boli na jeseň na jednom úseku práce zastavené na 6 týždňov. Vďaka miernej zime sa však podarilo sklz dobehnúť, hoci na niektorých miestach stále nie sú ukončené zemné práce. V hre nie je maličkosť: Brusel podporí výstavbu čiastkou 284 miliónov eur, čo je asi 70 miliárd forintov, ak sa dokončí na konci roku.

Od polovice októbra do začiatku decembra stáli práce na najsevernejšom úseku východného sektora M0. Konzorcium Egút-Debmút muselo zastaviť zhotovenie diela kvôli protiprávnosti stavebného povolenia. Meškanie spôsobilo, že sa ohrozilo odovzdanie úseku diaľničného obchvatu hlavného mesta medzi cestou číslo 4 a diaľnicou M3 v roku 2007.

Pritom Európska únia podmienila podporu východného sektora ukončením výstavby do konca roku 2007. Ak by sa tak nestalo, pomoc Únie by nám odplávala, čo by sa týkalo asi 40 miliárd forintov na východný sektor M0 a 30 miliárd na M31 (skratka na prepojenie obchvatu M0 a križovatky M3 pri Gödöllö).

Už treba len získať pozemky

Stavbárom pomohla zima, ktorá bola nad očakávania mierna. Pri zemných prácach, ako aj pri výstavbe mostov, podjazdov a nadjazdov dokážu dohanť šesťtýždňový sklz, povedala Gyongyi Béni, hovorkyňa Národnej spoločnosti pre rozvoj infraštruktúry (bývalej Národnej Diaľničnej Spoločnosti).

Národnej spoločnosti stavajúcej diaľnice treba už dohnať len meškajúci výkup pozemkov. Aj Gyöngyi Béni priznala, že v tejto oblasti majú ťažkosti, ale že sa pozemky pokúšajú "urobiť voľnými".

Po ukončení zemných prác a výstavbe cestných objektov sa na cestu položí pokryv. K tomu už treba teploty permanentne nad nulou. Zatiaľ sa s tým netreba ponáhľať, podľa normálneho plánu by tieto práce mali prísť na rad do mája, povedala hovorkyňa.

Na 26 kilometroch pracujú mnohí

Východný sektor M0, ktorý je práve vo výstavbe, je dlhý 26.56 km. Tento úsek diaľničného prstenca M0 spojí obchvaty obce Vecsés a Üllö na ceste číslo 4 s cestami 3 a 31 ako aj s diaľnicou M3. Po dokončení sa na M0 premenuje i cesta 2/B, ktorá vedie z M3 na severozápad, a tak prstenec M0 povedie od M1 až po Colbertov most, tiež zvaný most Megyer.

Východný sektor prstenca stavia medzi cestami 4 a 3 konzorcium PVT-M0, v ktorom sú združené firmy Porr AG, Terrag-Asdag AG a Viadom. Úsek medzi cestou 3 a diaľnicou M3, ako aj prestavba križovatky s M3 zhotovuje konzorcium Egút - Debmút.http://index.hu/gazdasag/magyar/krgyr070305/

Mégsem úszik el az M0-son a 70 milliárdnyi sztrádatámogatás?

- hj -
2007. 03. 06., 10:10 - Frissítve: 2007. március 06., kedd 10:30

Újra van esély arra, hogy az eredeti tervek szerint ez év végére elkészüljön az M0-s keleti szektora. Annak egyik szakaszán ősszel engedélyeztetési problémák miatt 6 hétig állt a munka. Az enyhe tél miatt azonban sikerült behozni a lemaradást, bár a területszerzés egyes helyeken még mindig nem megoldott. A tét nem kicsi: Brüsszel 284 millió euróval, vagyis 70 milliárd forinttal támogatja az útépítést, ha az év végére befejeződik.

Október közepétől december elejéig állt az építkezés az M0-s keleti szektorának legészakibb szakaszán. Az Egút-Debmút konzorciumnak az építési engedélyeztetés szabálytalanságai miatt kellett leállnia kivitelezéssel. A csúszás miatt veszélybe került a fővárost elkerülő körgyűrű 4-es főút és M3-as közötti szakaszának 2007-es átadása.

Márpedig az Európai Unió azzal a feltétellel adott 284 millió eurót (70 milliárd forintot) a keleti szektorra, hogy megépítése ez év végére befejeződik. Ha nem így történne, elúszna az uniós támogatás, amelyből nagyjából 40 milliárdot a keleti szektorra, 30 milliárdot a majdani M31-esre (az M0-s és az M3-as gödöllői összekapcsolására) fordíthatnak.

Már csak a területet kell megszerezni

Az átlagosnál jóval enyhébb tél azonban segített az útépítőkön. A jelenleg földmunkákat, valamint hidak, alul- és felüljárók szerkezeti munkáit végző kivitelezők hellyel-közzel be tudták hozni a hathetes lemaradást, mondta az Indexnek Béni Gyöngyi, a hamarosan Nemzeti Infrastruktúrafejlesztési Zrt.-vé átalakuló Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője.

A nemzeti sztrádaépítő cégnek most már csak a területszerzésekkel kapcsolatos elmaradásokat kell pótolnia. Béni Gyöngyi is elismerte, ezen a téren vannak nehézségeik, de a területeket "próbáljuk valahogy szabaddá tenni".

A három szakaszban épülő M0-son a földmunkák befejezését és a műtárgyak szerkezeteinek építését követően a szilárd burkolat is fölkerül a leendő úttestre. Ehhez azonban már arra van szükség, hogy folyamatosan nulla fok fölött legyen a hőmérséklet. Ezzel még nem kell sietni, a normál ütemezés szerint ugyanis májusig kell elkezdeni a munkafolyamatot, közölte a szóvivő.

Sokan dolgoznak 26 kilométeren

Az M0-s most épülő keleti szektora 26,56 kilométer hosszúságú. A körgyűrűnek ez a szakasza a 4-es főút vecsési és üllői elkerülő szakaszát köti össze a 31-es és a 3-as főúttal, valamint az M3-as autópályával. Ha elkészül, az M3-astól északnyugatra vezető, jelenleg 2/B elnevezésű főutat is átkeresztelik M0-sra, így a körgyűrű az M1-estől egészen a készülő Megyeri hídnak hívott Colbert hídig vezet majd.

A körgyűrű keleti szektorát a 4-es és a 3-as főút között a PVT-M0 Konzorcium építi, amelyben a Porr AG, a Terrag-Asdag AG és a Viadom vesz részt. A 3-as főút és az M3-as közötti szakasz megépítője, valamint az M3-as csomópont átépítője az Egút és a Debmút konzorciuma.